De dwarsfluit


Waarom de dwarsfluit?
De klank van de fluit of ook wel dwarsfluit genoemd heeft iets magisch. Door haar heldere klank is zij in staat om vele harten te beroeren en komt dicht in de buurt van de menselijke (zang)stem. Een fluit komt in vele gedaanten voor over de hele wereld en door de geschiedenis heen.
In India zijn er vele oude verhalen over de fluitspelende god Krishna die met zijn fluitspel menig hart sneller deed kloppen. Maar ook in deze moderne tijd speelt de fluit een belangrijke rol in de muziek. Zelfs beatboxen op de fluit is niet vreemd meer.
Dus wie denkt dat fluitspelen niet hip is heeft het mis!
De fluit in de geschiedenis
De dwarsfluit behoort tot de oudste instrumenten ter wereld. Drieduizend jaar geleden bestond de dwarsfluit al in Oost-Azië. Tot ongeveer 150 jaar geleden werden ze voornamelijk van bamboe, hout of ivoor gemaakt. Deze hadden meestal geen kleppen, alleen vingergaten, vaak vier tot acht. Iets nieuwere fluiten hebben een paar kleppen, bijvoorbeeld de barokfluit. Tegenwoordig is de Boehm-fluit gangbaar. Dat is de moderne dwarsfluit zoals wij die vandaag de dag kennen. Deze heeft een kleppensysteem dat door Theobald Boehm (1794-1881) is ontwikkeld en het instrument is van metaal, van zilver of van verzilverd metaal, maar ze kunnen ook van goud gemaakt of verguld zijn.